Xulia Bande

Xulia, geboren in het betoverende Arnoia en al van jongs af aan gewijd aan de kunst van de wijnbouw, is ze een voorbeeld voor ons allemaal.

Met meer dan 30 jaar ervaring heeft ze haar eigen bedrijf opgezet voor het volledige onderhoud van wijngaarden en het adviseren van traditionele wijngaarden in het betoverende Galicische gebied. Maar dat is nog niet alles! Ze heeft haar eigen wijnmakerij opgericht, en haar voornaamste doel is het creëren van natuurlijke wijnen zonder enige kunstmatige interventie in de wijngaard of de wijnmakerij.

Wat haar echt onderscheidt, is haar gepassioneerde project om meer dan 15 inheemse druivensoorten te herstellen, die na de verwoestende druifluis bijna waren verdwenen. Slechts een handjevol van deze kostbare variëteiten zijn nog overgebleven, en Xulia zet zich met alle moed en vastberadenheid in om ze nieuw leven in te blazen. Elk jaar verzamelt ze hout van de overgebleven planten om deze schatten te redden, en ze voert zelfs micro-vinificaties uit om steeds weer verrassende nieuwe creaties te presenteren.

Xulia is niet alleen een getalenteerde wijnbouwer, maar ook een fijn mens. Ze staat stevig met beide voeten op de grond, met een geloof en vastberadenheid die ons allen inspireren. Haar aanpak is doordrenkt van nederigheid, gevoeligheid en ongekende vrijgevigheid, waardoor ze een onvergetelijke indruk achterlaat bij iedereen die haar ontmoet.