Wijn voor Willie: Orange Wine

Oranje wijn? Wat is dat? Hoe kan dat?

In het kort; Oranje wijn is wijn gemaakt van witte druiven op de manier waarop normaal rode wijn wordt gemaakt. Het sap van rode druiven is niet rood, de kleur van rode wijn komt uit de schillen. Kneus je rode druiven en laat je het sap in contact komen met de schillen dan onttrek je kleur, na verloop van tijd ontstaat er rode wijn. Doe je dit met witte druiven dan ontstaat er oranje wijn.

Kleur is niet het enige wat de schillen toevoegen aan oranje wijn. In druivenschillen zitten allerlei interessante zuren, aroma’s en tannine. In oranje wijnen kun je dus smaken en structuren ontdekken die je in gewone witte wijn nooit zal tegen komen. Toen wij enkele jaren geleden onze eerste orange wines proefden ging er een nieuwe wijnwereld voor ons open! Dit waren wel smaken waar we even aan moesten wennen, het viel totaal uit ons referentiekader en we moesten het leren drinken. Nu zijn we van mening dat oranje wijnen aan smaak, diversiteit en voeldoening niets onder doen aan rode en witte wijnen. De enige vraag die overblijft; Waarom laten zoveel mensen het links liggen?

Hoe wordt orange wijn gemaakt

Oranje wijnen maken kan op verschillende manieren: In tanks, houten vaten of op de traditionele wijze in amfora’s. Deze techniek is duizenden jaren oud en alles wijst erop dat vroeger alle wijnen van witte druiven gemaakt werden als oranje wijn. De zuren en tannine in de schillen zijn natuurlijke conserveringsmiddelen dus een leuke bijkomstigheid van deze manier van wijn maken is dat er nauwelijks of zelfs helemaal geen gebruik gemaakt hoeft te worden van de tientallen toevoegingen die in de wijnwereld inmiddels als normaal worden beschouwd.

Orange wine & spijs

Omdat oranje wijnen beschikken over aroma’s die andere wijnen niet hebben en soms de structuur hebben van rode wijn zijn het super interessante wijnen om te combineren met allerlei gerechten. Vaak voeren aroma’s zoals gedroogd fruit, honing en citroen/sinaasappelschil de boventoon. Dit zijn geweldige smaken om te combineren met de Noord-Afrikaanse of Aziatische keuken. Ook bij kaasplankjes, normaal een mijnenveld voor sommeliers, doen ze het verassend goed!

Top producenten

D-Vine werkt met enkele producenten uit de super-top van de orange wines. Één van deze producenten is Fred Niger van Domaine de l’Ecu, hij heeft de grootste collectie van amfora’s ter wereld en maakt prachtige wijnen in de Franse Loire.

Ook zijn we gek op de oranje wijnen van Cotar en Movia. Branko Cotar, een Einstein look-a-like, die volledig natuurlijk werkt en zijn wijnen tot wel 8 jaar houtrijping geeft. Of Ales Kristancic die eveneens natuurlijk werkt en hyper-complexe wijnen maakt die decennia oud kunnen worden.

Go orange & geniet!