Nebbiolo King of grapes! Don’t be intimidated……

Nebbiolo: de ins & outs

Volgens velen de meest interessante Italiaanse druif, de magische wijnen gemaakt van Nebbiolo zijn doorzichtig (net als Pinot Noir), verfijnd en krachtig tegelijk en kunnen decennialang rijpen. Typische aroma’s zijn die van rozenbladeren, teer, kersen en frambozen welke complex en verfijnd met elkaar verweven zijn. In de smaak heeft Nebbiolo hoge zuren, veel tannine en een krachtige smaak. Een leuke paradox als je je bedenkt dat de verfijnde geur vaak een veel lichtere wijn doet vermoeden. De meest beroemde wijnen gemaakt van Nebbiolo zijn zonder twijfel Barolo en Barbaresco.

De druif

Nebbiolo is autochtoon aan de Piëmonte-streek in noordwest Italië en deze geschiedenis gaat terug tot aan de 13e eeuw. Zijn naam ontleent hij aan het woord nebbia, Italiaans voor mist, een zeer veelvoorkomend verschijnsel in de wijngaarden waar deze druif het zo goed doet. 80% van alle Nebbiolo staat aangeplant in de provincie Cuneo en dan voornamelijk in Barolo, Barbaresco en Roero. Nebbiolo bloeit als eerste van alle druiven en rijpt als laatste, dit maakt de druif zeer gevoelig voor vorst in het voorjaar en regen en rot in het najaar. Dit is de reden dat Nebbiolo altijd op de meest gunstige plekken van de heuvel wordt plant, meestal met een expositie op het zuiden of zuidwesten. Ook wat betreft de bodemsoort is Nebbiolo zeer kieskeurig, meestal staat hij aangeplant op kalk- en mergelbodems waar de maximale complexiteit behaald kan worden. Alleen onder de juiste omstandigheden behaalt Nebbiolo genoeg complexiteit en fruitaroma’s om zo de hoge zuren en straffe tannine in balans te brengen.

De gebieden

Het meest beroemde gebied is uiteraard Barolo, in deze DOCG zijn alleen wijnen van 100% Nebbiolo toegestaan. Hier worden dan ook de meest gezochte en exclusieve wijnen gemaakt die soms wel decennia kunnen rijpen. De DOCG bestaat uit verschillende dorpen: Serralunga d’Alba, La Morra, Castiglione Falleto, Barolo en Monforte d’Alba. Deze dorpen hebben ieder hun eigen bodemsoorten en daarom andere wijnstijlen.

Naast Barolo is Barbaresco het enige gebied waar Nebbiolo tot soortgelijke kwaliteit kan stijgen. Het ligt ten noordoosten van Alba en is slechts 1/3 van de grootte van Barolo. Men spreekt altijd over de verschillen tussen Barolo en Barbaresco maar  er zijn meer overeenkomsten dan verschillen. Tijdens het blindproeverijen is haast onmogelijk om te twee van elkaar te onderscheiden.

Naast de bovengenoemde grootheden is er nog een gebied waar Nebbiolo van zeer hoge kwaliteit gemaakt kan worden; Gattinara. Dit gebied is door een slechte vertegenwoordiging op de exportmarkt internationaal een stuk minder bekend. Gattinara ligt ongeveer 100 kilometer ten noorden van Alba in de voetheuvels van de Alpen. Het klimaat is hier koeler met lichtere en meer verfijnde wijnen tot gevolg. Ook rijpen Gattinara’s in de regel een stuk sneller van Barolo en Barbaresco met als gunstige bijkomstigheid dat zelfs de hoge wijnen redelijk vroeg op dronk zijn.

De producenten

D-Vine werkt met vier echte topproducenten die op uiteenlopende manieren wijn maken; Domenico Clerico (Barolo, Monforte d’Alba), Giovanni Rosso (Barolo, Serralunga d’Alba), Renato Cigliutti (Barbaresco, Nieve) en Travaglini (Gattinara).

Samen bieden deze producenten de volledige diversiteit die Piëmonte te bieden heeft. Net zoals de verschillende terroirs lopen ook de wijnmaak technieken van deze producenten uiteen.

Ben je geïnteresseerd in deze ontdekkingstocht? Informeer dan naar de wijnen via info@d-vine.eu of bestel de Nebbiolo box!