Bio Wijnen! – Wat zijn de verschillen?

Wat weet jij van biologische wijn, en biodynamisch of natuurlijk?

Al tijden zijn ‘bio wijnen’ hun populariteit aan het winnen in de wijn wereld. Dit is een logisch gevolg van het algemene meer bewustzijn van de consument.  Dus ook wijn producenten worden meer bewust. Vanuit de wijnmaker is er simpelweg één doel, dat is om een ontzettend lekker glas wijn te maken.

Er zijn verschillende types wijn die voortborduren op de biologische methode (lees biodyamisch en vin nature). Terwijl veel mensen deze wijnen al graag nuttigen is nog niet bij iedereen duidelijk wat nou het verschil is, laten we dat kort en bondig bespreken;

Biologische wijn komt van een wijngaard die verzorgd wordt met natuurlijke grondstoffen (sulfiet, koper), i.p.v. chemicaliën. Ook de wijn zelf wordt zonder al te veel interventie gemaakt: minimum aan sulfiet, lage hoeveelheden tannine en andere mogelijke toevoegingen.

Biodynamisch bouwt verder op de basis van biologisch wijn maken. Alleen is het doel hiervan om de wijnstok gezond en zelf verzorgend te maken, dit gebeurt door alle behandelingen van de wijngaard weg te laten en alleen de bouwstoffen van en rondom de wijngaard zelf te gebruiken. De wijn wordt niet aangeraakt in de kelder, wat betekent dat er geen gisten of andere toevoegingen worden gebruikt. Het gebruik van sulfiet is net als bij biologische wijn zeer laag, maar wel toegestaan.

Dan een ‘new kid on the block’ voor menig wijnliefhebber: de Vin Nature oftewel natuurlijke wijn. Een eeuwenoude methode van wijn maken die de laatste jaren een onwaarschijnlijke spurt in populariteit heeft gemaakt. Het werk in de wijngaard is hetzelfde als biologisch en/of biodynamisch. Het werk in de kelder maakt het grote verschil, namelijk hierbij wordt niets toegevoegd, ook geen of slechts een geringe hoeveelheid sulfiet, plus de wijnen worden niet gefilterd. Door het niet filteren kunnen de wijnen troebel zijn en/of residu bevatten.

Wat al deze wijnmakers gemeen hebben, is de toegewijde zorg die zij geven aan hun wijn, met het doel om een geweldig glas wijn te maken.